Skip to main content

sup ketam baik untuk kesihatan...

SUP KETAM NIPAH..



Bahan-Bahan:
  • ketam dibersihkan (tanpa buang cengkerang)
  • beberapa ulas bawang merah (tumbuk) = atas citarasa sendiri
  • beberapa ulas bawang putih (tumbuk) = atas citarasa sendiri
  • batang serai (titik) = atas citarasa sendiri
  • Air
  • Minyak
  • 1 sup bunjut =atas citarasa sendiri jika ingin masukkan.
Cara-Cara:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi dan garing.Masukkan ketam.Gaul sebati.Tambah air melebihi paras ketam.
  2. Sesuaikan rasa (tambah garam dan gula jika perlu).Akhir .Biarkan 1-2 minint. 
  3. Dah siap!!! sedia utuk dihidang......SELAMAT MENJAMU SELERA '-'


Comments

Popular posts from this blog

khasiat ketam nipah...

antara khasiat ketam nipah yang saya dapat,,.... Ketam rendah kalori (hanya mengandungi sekitar 85 hingga 90 setiap 100g kalori (bergantung kepada jenis ketam) Ketam di percayai boleh merawat denggi (Ketam nipah adalah ubat demam denggi yg sgt mujarab dan 100% mampu pulihkan denggi dlm masa 24 jam dgn izin ALLAH S.W.T...insyALLAH....) Ketam tidak mengandungi lemak yang merbahaya Ketam ada lemak tak tepu yang di anggap untuk jantung yang sihat Ketam juga merupakan sumber semula jadi omega 3 asid lemak seperti yang di ketahui omega 3 asid lemak dapat membantu meningkatkan daya ingatan, mengurangkan mendapat serangan jantung, mengurangkan risiko KANSER dan kemungkinan membantu meningkatkan kemurungan dan kebimbangan. Ketam adalah sumber vitamin A, C dan B termasuk B12 serta mineral seperti zink dan tembaga. Ketam juga mempunyai beberapa kromium, yang dianggap sebagai mineral berguna jika anda mempunyai rintangan insulin, kerana ia boleh meningkatkan ...

lokasi ketam nipah dan lokan di Semeling

ketam nipah dan lokan boleh diperolehi di gerai Jamil Ahmad.. berdekatan trafik light simpang empat Semeling ke UITM Merbok (KEDAH).